„Nézz körül az iskoládban vagy a tágabb környezetedben! Látsz olyan problémát, ami megragadja a fantáziád, amit szívesen megoldanál a csapatoddal együtt? Mindezt a tudomány és a technológia segítségével?
Itt a helyetek!”

Megoldások a holnapért kihívás
A fenti felhívást olvastuk a Bánkirobot Team két tagjával, Prill Gáborral, és Sisa Lászlóval, akik mindketten a Nyíregyházi SZC Bánki Donát Technikum és Kollégium 9.E osztályának tanulói. A fiúk 2020 szeptemberében kezdtek hozzá a Segítő kezek nevű projekt fejlesztéséhez.

A Segítő Kéz egy személyre szabható exoskeleton. Az akkumulátoros eszköz kis lineáris szervómotorokat használ, amelyeket a szakember, – akár távolról is– betanít. A 3D nyomtatott segédeszköz képes az ujjak mozgatására a rehabilitációs folyamat aktív elemeként.

A versenyre egy kétperces videóval nevezhettek a csapatok. Az első körbe 32 csapat került be. A csapatok egy Design Thinking műhelyen vettek részt, amely után a feladat az volt, hogy max. 700 szóban mutassák be a projektjüket (un. onepager készítés). A zsűri döntése alapján 8 csapat folytatta a munkát, köztük a Bánkirobot is!

A felkészülés
Ezután izgalmas két hónap következett, hiszen részt vettünk egy pitch tréningen az ország egyik legjobb kommunikációs szakemberével, Szerémi Péterrel. Nagyon intenzív , online kurzus volt, amelynek során egy akkor megismert témából kellett a csapatoknak egy hatásos pitch-et tartani. A megragadó délután után már mi is elhittük, hogy hitelesen, magabiztosan és hatásosan tudjuk elmondani a gondolatainkat.

A pitch tulajdonképpen egy frappáns üzleti, szakmai bemutatkozás. A pitch-elés legnagyobb kihívása az, hogy egyszerre kell rövidnek, tömörnek, érthetőnek, követhetőnek lennie. Ez azonban még kevés, legyen izgalmas és lelkesítő is, és fontos, hogy megragadjon a hallgatóságban a megoldásunk, a termékünk és a csapatunk neve. Közben legyünk hitelesen is!

Az elmúlt két hónap során a meglévő ötletet sikerült további felhasználási lehetőségekkel kibővíteni. Az EMG szenzor is illeszthető a kézhez, így az exoskeleton akár az agy-kéz kapcsolat regenerálásában is segíthet! (EMG – elektromiográfia – az izmok megfeszítésekor keletkező kis elektromos jel felhasználásával vezérelni tudunk elektronikai eszközöket!)

A zsűri döntése alapján a BánkiRobot a II. helyen végzett!

A II. helyezéssel nagyon értékes díjakat kaptunk:

  • A csapat tagjai 250 ezer forint értékben, az iskolájuk 500 ezer forint értékben választhat új Samsung eszközöket.
  • Az első három helyezett csapat pedagógusa pedig 1-1 Samsung Galaxy Tab S6 Lite táblagéppel gazdagodik.
  • Az első három helyezett csapatot a Samsung jászfényszarui televíziógyárába, gyárlátogatásra is vendégül látják a szervezők!

A legnagyobb díj azonban az elmúlt néhány hónapban szerzett tudás volt.

Zsigó Zsolt Miklós
mentor

 

A versenykiírás, és minden a versenyről: https://www.edisonkids.org/
Szerémi Péter: https://szeremipeter.hu/

Méret
Kontraszt